2020 m. sausio 20 d., pirmadienis

Australija mano akimis




Gyvenimo pradmenys



Pirmas įspūdis pasižiūrėjus iš balkono – neaprėpiama žaluma, žydintys medžiai, kai pas mus – pats viduržiemis, paukščių balsai, nebijančios žmonių papūgos.
Pusryčiai – švieži vaisiai, kiaušiniai, varškė, net kitaip vadinama.
Išėjus į gatvę – šiluma, dieną – karštis, jeigu nepasitepsi kremu, tapsi panašus į išvirtą vėžį.
Nustebino žmonių geranoriškumas, noras padėti, kai visada užleidžia vietą vyresniam autobuse, metro. Visi įlipdami sveikinasi su vairuotoju, išlipdami padėkoja. Perpratau, kaip skamba padėkos žodžiai angliškai, bet pridurdavau „ačiū’’ ir lietuviškai, atrodo, visi suprato.
Australija – daugiakalbė šalis, viso pasaulio žmonių prieglobstis. Mėnuo – labai mažai, kad viską pažintum, tik keli štrichai... Sutikti žmonės, valandėlė pokalbiui, bet nepaprastas įspūdis, kai gatvės vietinis dainininkas groja bambuko instrumentu, žino, kur yra Lietuva, lankėsi ir linki mūsų šaliai sėkmės, ilgokai šneka savo gimtąja šnekta, kad žinočiau ir jo kalbos garsus.
Su daugeliu pasikeičiau adresais ir esame Facebook draugais, patogu, kai turi savo svetainę, jie paskaitys ir pamatys Lietuvą.
Vietinių mažai likę, teko matyti tik kelis, jie iš savo istorijos ir gyvena, renka lėšas sau kelionėms, šeimai. Kiti – atvykę iš viso pasaulio ir niekas nekreipia dėmesio į odos spalvą, aprangą. Manau, vienija žmones gerumas – tai ir yra didžiausia mūsų vertybė.
Teko kalbėtis su moterimi, kuri su 11 metų dukrele pasiprašė prieglobsčio, kai Rusijoje, kaip ir pas mus, buvo krizė, nebuvo parduotuvėje beveik nieko: už talonus gaudavo maisto. Teigiamą atsakymą prieglobsčiui gavo tik iš Australijos, atvažiavo ir tęsė mokslą, užsidirbo siūdama atsivežta siuvamąja mašina, dabar turi verslą, dukra suaugusi ir gyvena atskirai. Jos namas atrodo kaip šventovė, nes pati susikūrė vidų ir aplinką. Iš valstybės nieko ir nereikalauk, nes valstybė – pats žmogus, ką jai duodi, tą ir turi, – toks seniai pasakytas teisingas ir trumpas sakinys.
Daug senų žmonių dirba savanoriais: tvarko muziejų aplinką, parkų medžius laisto, prižiūri gėles.
Nemačiau nė vieno brūkštelėjimo ant sienos, nes menas yra gyventi švariai ir tvarkingai.
Eini šaligatviu ir atrodo, slysti per juodą granitą, palydėtas paukščių čiulbesio…
Teko vėluoti į autobusą, vairuotojas pastebėjo ir sustojo prieš stotelę. Kaip gali nepadėkoti!
Ačiū Australijos žmonėms už viską, ką patyriau, kur gyvena mano šeimos dalis, vaikaitis lanko puikiai pritaikytą vaikų darželį.








Komentarų nėra: